Binnenkijken bij

Linde en Martikos

Volop warmte en sfeer in geheel zwarte keuken

Ze hebben het ‘ton sur ton’ idee tot in de perfectie doorgetrokken: de zwarte keuken met het zwarte natuurstenen blad in een zwarte omkadering, op een donkere vloertegel bovendien. Het heeft allemaal fantastisch uitgepakt in de nieuwe keuken van Linde en Martikos. Het is een warme, sfeervolle ruimte geworden waarin ze graag en veel tijd doorbrengen.

‘Je ziet de doorkijk naar de woonkamer’, wijst Martikos, en hij lacht: ‘daar zitten we dus nooit.’ Dat komt, die nieuwe, zwarte keuken – en zeker ook de aangrenzende tuinkamer – is zo’n fijne plek geworden dat je er als vanzelf naartoe getrokken wordt. Een echte leefkeuken waar gekookt, gegeten, gewerkt en, ja, geleefd wordt.

Wijnklimaatkast

Ze besloten tot een verbouwing waarbij ze het aanrecht wilden doortrekken langs de hele muur. ‘Bij Het KeukenHuys Hoorn zagen we deze keuken in bruin. Wij wilden hem graag in zwart en dat kon gelukkig ook. We hadden zelf de indeling in grote lijnen uitgedacht en bij Het KeukenHuys dachten ze daar goed in mee. In het oorspronkelijke ontwerp zat de wijn- en koffiecorner met de wijnklimaatkast nog niet. Die kwam er later bij en maakt het plaatje helemaal af.’ De hoge kasten ernaast bouwde Martikos zelf. Die bieden plek genoeg om alle keukenspullen in op te bergen.

Energiezuinig

Het energiezuiniger maken van de keuken was ook een wens voor de verbouwing. De grote Amerikaanse koelkast ging eruit en daar kwam een kleine koelkast voor terug, links naast de ovens. ‘Dat gaat prima. Wij maken vaak in het weekend al gerechten klaar voor de hele week en dan heb je ruimte genoeg. Verder hadden we vroeger altijd één hele grote oven. Dit scheelt ook in het verbruik, omdat we nu lang niet altijd twee ovens gebruiken.’

Fraai ten slotte is de manier waarop de hoge rand achter het aanrecht is gerealiseerd. De kasten zijn tegen een wandje van Ytong-blokken gezet, waar dezelfde natuurstenen plaat tegenaan is geplaatst. Een prachtig effect.

‘Voordat we bij Het KeukenHuys kwamen, hadden we al een andere zaak gezocht, maar bij Het KeukenHuys waren we er snel uit. We vonden deze keuken meteen mooi en zijn daarna goed verder geholpen. Het zijn aardige mensen en als er een probleempje was, werd dat meteen goed opgelost. Perfect!’