Binnenkijken bij

Natthawan en Marco

Hoe het kookeiland ruimtelijkheid kan creëren

Het was, na tien jaar met een keuken die ze niet echt mooi vonden, tijd voor een grote verbouwing bij Natthawan en Marco. Het Keukenhuys tekende deze nieuwe open keukenindeling uit; met een centraal kookeiland dat voor veel meer ruimtelijkheid en praktisch gemak zorgt dan voorheen.

‘Toen we in dit huis kwamen wonen zat de vorige keuken er net een half jaar in’, vertelt Marco. ‘Dus we vonden het destijds zonde om hem weg te doen.’ De nieuwe keuken, waarmee ze wél heel blij zijn, vonden ze bij Het Keukenhuys in Hoorn. ‘We wisten zelf niet goed welk ontwerp het beste zou passen, dus we hebben die vraag daar neergelegd. Zij kwamen met het idee van het eiland. Daar hadden we zelf niet aan gedacht, maar het geeft inderdaad veel ruimte. Dat hadden ze goed gezien.’

Keukenkasten en werkblad
De keuze viel op een fraaie combinatie van donkerbruine houten kasten met een licht werkblad van stoer dik gegoten beton. Aan het kookeiland wordt gekookt en rondom de gootsteen hebben ze volop extra ruimte om aan te werken. In de hoge kasten hebben ze een combimagnetron en een koffiemachine van AEG met de vriezer daaronder. Rechts ervan zit de grote koelkast.

In de inductieplaat in het kookeiland zit de afzuigkap geïntegreerd. Zowel aan de voorkant als de achterkant van het eiland hebben Natthawan en Marco veel opbergruimte, net als onder het aanrecht. Speciaal voor de kinderen is er een zithoek gecreëerd ‘op de kop’ van het eiland, aan de kant van het raam. ‘Daar wordt elke dag gebruik van gemaakt’, zegt Marco. ‘Ze zitten er altijd te ontbijten.’

Zwevende kast
Ook de zwevende kast naast het raam, met de collectie KLM-huisjes, is door Het Keukenhuys bedacht. Een ideale toevoeging, want daar bewaren Natthawan en Marco al hun servies. De lichtkoof boven de keuken is een knap stukje zelfwerkzaamheid van Marco, die de spots erin ook nog met de telefoon bedienbaar maakte.